UBO-registratieplicht: een VME is geen vennootschap
Syndici en VME's werden gecontacteerd door banken waar de VME zijn rekening heeft ondergebracht, dit met de vraag om formulieren te vervolledigen m.b.t. de identificatie van de uiteindelijke begunstigde in het UBO-register. Het is zo dat alle vennootschappen in ons land verplicht zijn om informatie over hun uiteindelijke begunstigde(n) aan het UBO-register (Ultimate Beneficial Owner) te verstrekken via hun wettelijke vertegenwoordigers. Wie actief is binnen een vennootschap moet hier het nodige voor doen. Sommige banken gaan er blijkbaar van uit dat een VME een vennootschap is, gezien ze over een ondernemingsnummer beschikt.
De VME heeft inderdaad ‘rechtspersoonlijkheid’ en bezit een KBO-nummer, maar dat maakt haar nog geen vennootschap. De Wet van 18 september 2017 en het KB UBO-register verwijst enkel naar het begrip “vennootschap” zonder dit nader te definiëren. Een definitie staat wel in het Wetboek Vennootschappen en luidt als volgt: “Artikel 1. Een vennootschap wordt opgericht door een contract op grond waarvan twee of meer personen overeenkomen iets in gemeenschap te brengen met als doel één of meer nauwkeurig omschreven activiteiten uit te oefenen en met het oogmerk aan de vennoten een rechtstreeks of onrechtstreeks vermogensvoordeel te bezorgen.”
Conform het Burgerlijk Wetboek kan de VME geen ander vermogen hebben dan de roerende goederen nodig voor de verwezenlijking van haar doel, dat uitsluitend bestaat in het behoud en het beheer van het gebouw of de groep van gebouwen (cf. art. 577-5 § 3 B.W.). Hiermee staat het doel van een VME niet gelijk aan dat van een vennootschap en vallen de VME’s wat BIV betreft buiten het toepassingsgebied van de verplichte registratie in het UBO- register.