Een bijkomend issue inzake de bijdragen aan de gemeenschappelijke delen is het feit dat het eigendomsrecht vaak verdeeld is tussen een vruchtgebruiker en blote eigenaar(s).
Immers, de langstlevende echtgenoot krijgt automatisch het vruchtgebruik bij overlijden van de andere. Hierdoor is het vandaag een feit dat het eigendomsrecht van heel wat appartementen op die manier verdeeld is.
Vaak is er discussie tussen vruchtgebruiker en blote eigenaar over wie de kosten voor de gemeenschappelijke delen op zich zal nemen, te meer wanneer het gaat om bijdragen aan grotere werkzaamheden in het gebouw.
Er is al heel wat inkt gevloeid over de vraag of de vruchtgebruiker en blote eigenaar ondeelbaar gehouden zijn tot de gemeenschappelijke kosten. De rechtsleer staat hier vaak negatief tegenover…
Uit de parlementaire voorbereiding blijkt tevens dat de wetgever waarde hecht aan het feit dat de syndicus steeds moet meedelen welke delen gebruikt zullen worden voor het reservekapitaal:
“De voorgestelde bepaling beoogt de invoering van hoofdelijkheid in geval van vruchtgebruik van een kavel, met de verduidelijking dat de syndicus evenwel een mededeling moet doen met betrekking tot het deel van de oproep tot kapitaalinbreng dat aangewend zal worden voor het reservekapitaal en dat dus overeenstemt met een niet-periodieke uitgave. Tussen partijen moet deze, in fine, door de blote eigenaar worden gedragen.”
Op die manier kunnen de vruchtgebruiker en blote eigenaar onderling nagaan wie elke kosten draagt.
Clabots advocaten
Ilgatlaan 9, België-3500 Hasselt
Gistelsesteenweg 1D, België-8400 Oostende
E. info@clabotsadvocaten.be
T. +32 (0)11 46 02 55
T. +32 (0)59 77 00 72