Voor syndici: wat te doen bij een AV?
Het wordt sterk aanbevolen dat vooral de oudere mede-eigenaars een volmacht uitschrijven. Niemand kan evenwel meer dan drie volmachten hebben, tenzij men met zijn eigen aandelen en volmachten niet meer dan 10% van alle stemmen of aandelen vertegenwoordigt.
Je kan ook aankondigen (en op de uitnodiging vermelden) dat als op de vergadering niet voldaan wordt aan het dubbel aanwezigheidsquorum, er een tweede vergadering volgt en dat je die dan pas bijeenroept eens het virus uitgeraasd is. De wet voorziet dat de tweede vergadering ten vroegste kan bijeengeroepen worden 15 dagen na de eerste vergadering; een maximum termijn is evenwel niet voorzien.
Wie er als syndicus van overtuigd is dat hij de AV niet kan uitstellen omdat er een belangrijke beslissing genomen moet worden, tracht best oudere mede-eigenaars (of mede-eigenaars met een zwakke gezondheid) aan te sporen om met een volmacht te werken.
Het is mogelijk om schriftelijk de beslissingen van de AV te nemen. In dit geval blijft iedereen thuis en geeft hij zijn stem schriftelijk door (e-mail). Weet dat wanneer de AV niet fysiek samenkomt en er dus louter schriftelijk gestemd wordt, de unanimiteitsvoorwaarde van de beslissingen geldt.
Weet dat alle horeca-aangelegenheden al minstens tot 3 april de deuren moeten sluiten. Als een AV daar plaatsvindt, verwittig dan voor alle zekerheid nog eens alle mede-eigenaars.
Dit alles in acht genomen raadt het BIV aan om een geplande AV tot minstens 3 april uit te stellen, indien mogelijk.